Kassenbeitrag -10%

Um Beiträge zu verfassen, müssen Sie sich kostenlos registrieren bzw. einloggen.

Schayla
schrieb am 21.08.2025, 21:41 Uhr
Hallo zusammen,

habe die Beiträge hier im Forum, Betreff Kassenbeitrag auf Entschädigung gelesen. Da ich weit unter 3000 RON bin, dachte ich nicht aktiv werden zu müssen. Leider ein Trugschluss. Auch mir und meinem Mann wurden 10% abgezogen. Leider habe ich nirgends ordentliche Formulare gefunden, nur die jpg von Herrn Fabritius. Ist in der Zwischenzeit doch jemand fündig geworden?
Vielen Dank.
romero
schrieb am 23.08.2025, 00:14 Uhr
Es gibt kein Formular, 10% werden automatisch von der "indemnizatie" abgezogen.

Cine plateste CASS (asigurari de sanatate)

-📌 pensionarii cu pensie mai mare de 3000 lei, numai la suma ce depaseste 3000 lei, se plateste 10%, 1.960.804 persoane. CASS se retine la sursa, adica de catre Casele de Pensii, Casa Sectoriala (militari, etc). Contributia la sanatate NU are legatura cu bolile ori cu existenta unui certificat de handicap ‼
-📌 beneficiarii de legi speciale D118/1990 (persecutate politic, deportati, veterani, revoluţionari, se retine 10% din indemnizatie, de catre Casa de Pensii, 141.376 persoane
-📌somerii platesc 10% din indemnizatie, sau, după caz, de alte drepturi de protectie sociala care se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit legii, se retine de catre AJOFM, 44.090 persoane
-📌persoanele aflate in concediu de ingrijire copil, se plateste 10% din indemnizatie, se retine la sursa si persoane fizice aflate in concediu de acomodare, privind procedura adoptiei, 127.054 persoane
-📌persoanele ce primesc venitul minim de incluziune (ajutorul social), şi ajutor pentru familia cu copii, acordate în baza Legii nr. 196 din 2016; 323.542 persoane
- 📌personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte nu va mai fi asigurat la sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata CASS; 2504 persoane
-📌bolnavii cu afectíuni incluse in programele nationale de sanatate curative derulate prin casele de asigurari de sanatate (cu exceptia PNS oncologie) NUMAI pentru a beneficia de alte servicii medicale, medicamente etc. ALTELE decat cele specifice programului respectiv de sanatate, va fi necesara depunerea Declaratiei Unice D 212 si plata unei contributii anuale de asigurari de sanatate (CASS). 58.200 persoane
-📌 coasiguratii, 650.431 persoane
- Coasiguratii actuali vor beneficia de asigurari medicale pana la 1 septembrie 2025. Apoi, persoanele fara venituri propri sau cu venituri pt care nu se plateste CASS, pot alege plati opționale de către cel care ia în intretinere, a unei contributii (10% din 6 x salariul minim brut) pentru cel pe care il ia în intretinere, totul prin intermediul declarației unice; plata și depunerea declaratiei nu se va face însă de către coasigurat (care se presupune că nu are venituri suficiente).
Peter Otto Wolff
schrieb am 23.08.2025, 15:29 Uhr
Hallo Romero: Widerspruch, sie Begründung im Chat in dem Dr. Fabritius geantwortet hat.

POW
romero
schrieb am 23.08.2025, 16:29 Uhr (am 23.08.2025, 16:30 Uhr geändert).
Hallo Wolff,

ihr könnt alle Formulare der Welt und auch allerhand "contestatii" einreichen, das wird im Endeffekt gar nicht helfen. Die Gesetzeslage ist ganz klar, ALLE Bezieher von Entschädigungszahlungen und auch diejenigen deren Rente höher als 3000 Lei ist, egal in welchem Land sie wohnen, sind von dem Abzug betroffen. Es gibt keine Ausnahme, sonst wäre sie im Gesetz erwähnt worden.

Der rumänische Staat steht mit dem Rücken zur Wand, die Lage ist dramatisch, es braucht dringend Geld. Normalerweise würde eine Steuererhöhung helfen, aber das ist ein langwieriger Prozess und der Staat braucht JETZT das Geld. Also wurde diese Lösung kurzfristig gefunden. Und es kommen noch weitere dazu.

romero
schrieb am 23.08.2025, 17:59 Uhr
Indemnizațiile speciale sunt taxate indiferent de cuantum

În același pachet legislativ se stipulează plata CASS și pentru beneficiarii de diverse tipuri de indemnizații si pensii plătite tot prin intermediul caselor de pensii:

- pentru foști deținuți politici, deportați, prizonieri;

- pentru magistrații înlăturați din sistem din motive politice;

- pentru persoane persecutate etnic între 1940 și 1945;

- pentru veteranii de război, invalizi și văduve de război;

- pentru cei care au făcut stagiu militar forțat în cadrul Serviciului Muncii între 1950–1961;

- pentru revoluționarii din decembrie 1989 și alte mișcări muncitorești anticomuniste.

În acest caz, plata CASS nu este condiționată de nivelul veniturilor.

De exemplu, în cazul celor aproape 200.000 de persoane persecutate politic sau deportate, care au o indemnizație medie de 1.517 lei, după aplicarea CASS, vor primi cu 10% mai puțin, adică vor avea un venit mediu de 1.366 de lei.

Cei care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii ȋn perioada 1950-1961 și care au indemnizație medie de 68 de lei vor primi, după 1 august, 62 de lei.
magellan
schrieb am 24.08.2025, 09:11 Uhr (am 24.08.2025, 09:13 Uhr geändert).
Hallo Romero,
Auszug aus der Anweisung zur Einreichung der Declaratie zur Person als Bezieher der Indemnizatie:
CJP Timis
Va informam ca, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1285/437/2011 privind retinerea contributiilor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cazul pensionarilor sistemului public de pensii din Romania avand resedința sau domiciliul declarat pe teritoriul altui stat, pana la notificarea de catre casa de asigurari de sanatate competenta cu privire la exceptarea dumneavoastra, in baza documentelor pe care urmează sa le transmiteti conform paragrafului anterior, de la plata contributiilor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, avem obligatia de a va calcula, de a va retine si de a va vira contributiile lunare de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de lege.
Va asiguram de respectul nostru.
Directorul Executiv al Casei Judetene de Pensii Timis
magellan
schrieb am 24.08.2025, 09:29 Uhr
Auszug aus der Casa de Penssii Timis für Bezieher der Indemnizatii .
Übersetzung aus dem Rumänischen für jene die Rumänisch nicht intus haben

Wir informieren Sie, dass wir gemäß den Bestimmungen der Verordnung des Präsidenten des Nationalen Öffentlichen Pensionsfonds und des Präsidenten des Nationalen Krankenversicherungsfonds Nr. 1285/437/2011 über die Einbehaltung von Beiträgen zum Nationalen Einheitlichen Krankenversicherungsfonds im Falle von Rentnern des öffentlichen Rentensystems in Rumänien, deren Wohnsitz oder Aufenthaltsort im Hoheitsgebiet eines anderen Staates angegeben ist, verpflichtet sind, Ihre monatlichen Krankenversicherungsbeiträge gemäß den gesetzlich vorgesehenen Bedingungen zu berechnen, einzubehalten und abzuführen, bis die zuständige Krankenversicherungskasse Sie auf der Grundlage der von Ihnen gemäß dem vorherigen Absatz einzureichenden Unterlagen über Ihre Befreiung von der Beitragszahlung zum Nationalen Einheitlichen Krankenversicherungsfonds benachrichtigt.
Wir versichern Ihnen unseren Respekt.
Geschäftsführer des Pensionsfonds des Kreises Timis
romero
schrieb am 24.08.2025, 12:13 Uhr
Hallo magellan, geht es um Rente über 3000 Lei oder um Entschädigungsleistung? Rente interessiert mich nicht, da ich nie in Rumänien gearbeitet habe und dementsprechend auch nichts erhalte.
Also, Entschädigungsleistung?
magellan
schrieb am 24.08.2025, 12:32 Uhr (am 24.08.2025, 12:36 Uhr geändert).
Hallo Romero,
Diese Überprüfung wurde mir als Bezieher von indemizatie 118 von CJP zugesendet .
Namentlich an mich adressiert mit meiner CNP.
Diese Information sollte zur Aufklärung reichen.
Ich habe die Declaratie mit Kopie der K-Versicherungskarte in Kopie und der Ausgefülten Declaratie von mir unterschriebenen Unterlagen zurückgesendet
mit Vermerk contestatie la retinere din Indemnizatia lunara.

Folgende Behörden wurden von mir Mail angeschrieben
CJP Timis
Casa de Sanatate Timis
Certificat de viata Timis
Der Eingang meiner Mail wurde elektronisch bestätigt.

Jetzt muß ich abwarten das meine Berechtigung abschließend geprüft wird.
Mehr kann im Moment nicht gemachht werden.

Um Beiträge zu verfassen, müssen Sie sich kostenlos registrieren bzw. einloggen.